Vijftig klurre Bèrgs is de eerste uitgave van het schrijverscollectief Bèrge dur ut Lint. Dit collectief bestaat uit negen in Berghem geboren en getogen schrijvers, waarvan ik er een ben. Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, is het boek geschreven in Algemeen Nederlands. De titel verraadt hooguit dat het hier om een bundel van vijftig verhalen gaat over kleurrijke personen, gebeurtenissen en monumenten uit Berghem. Over markante figuren als Driek Ruijs, Harry de Siep en Grad den Dol. Het gaat over vroeger en nu, over zwemmen bij de stuw en over het magische moment van de carnavalszondagavond als de lèmpkes aangaan. Het gaat over de verdwenen radiopiraat Arika en over het blijvertje dat Het Trefpunt heet. Het gaat over de legendarische platte-karrenstrijd van 2012 en over de Berghemse Buffels die de Piekenhoef van een artistiek tintje voorzien.
Vijftig klurre Bèrgs is het beste bewijs dat Berghem ook na de pijnlijke inlijving door Oss nog steeds een dorp met een eigen karakter is. Een dorp vol eigenzinnige figuren, een dorp met een rijke geschiedenis én een rijke toekomst. Een boek voor iedereen die van Berghem houdt of – dat kan ook – brandt van verlangen om er kennis mee te maken.

Recensie uit het Brabants Dagblad van 13 november 2013:
‘…een kort en bondig, maar wel in vijftig verhalen geschreven hang naar nostalgie, vermengd met een aardige dosis humor…’ ‘…het dorp Berghem is na lancering van het boek Vijftig klurre Bèrgs en ‘t Bèrgs Liisplènkske twee juweeltjes rijker…’

Wimke van Miene:
Een van de Vijftig klurre is het verhaal Wimke van Miene. Riny Boeijen las zijn verhaal voor op het Bèrgs Boekenbal.

Copyright © 2018 . All rights reserved. | Privacybeleid