‘Hoe verzin je een verhaal, Riny?’ ‘Hoe maak je de omslag van je boeken?’ ‘Kan ik ook schrijver worden?’ ‘Ben jij beroemd?’  Zo maar een greep uit de tientallen vragen die vrijdagochtend door de leerlingen van De Fonkeling in Berghem werden afgevuurd.

De Kinderboekenweek is begonnen en daarom mocht ik in mijn geboortedorp komen vertellen over het schrijversschap en een griezelverhaal voorlezen; voor groep 1 tot en met 3 De Gruffalo (Julia Donaldson) en voor groep 4 tot en met 8 Nooit de buren bijten (Paul van Loon). Mijn debuut voor zo’n jong publiek en de kinderen hadden zich goed voorbereid. De vraag of iemand wist wat ‘dialect’ was, werd zelfs door de jongsten beantwoord: ‘Als je niet helemaal netjes praat.’ Maar niemand had een opa of oma die dialect sprak. Of toch wel? ‘Zegt opa dan nooit tegen jullie: “Komt is efkes hier jungske”?’ Toen bleken bijna alle oma’s en opa’s ‘niet helemaal netjes’ te praten.
De leerlingen van groep 6 t/m 8 stonden na afloop in de rij voor een handtekening. Dan mag je toch zeggen dat je een beetje beroemd bent. Of nie dan?

foto’s: Elly van der Sloot – Berghem in Beeld